Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Szükséges sütik engedélyezése fontos, hogy eltudjuk menteni az Ön beállítását.
Ha letiltja ezt a sütit, nem tudjuk menteni a beállításokat. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor meglátogatja ezt a weboldalt, újra engedélyeznie vagy tilthatja le a sütiket.
Kérjük engedélyezze a szükséges sütiket.
Az avokádóolajat (Avocado oleum) a babérfélék családjába (Lauraceae) tartozó avokádófa (Persea gratissima, syn. P. americana) mag nélküli, körte vagy tojásdad alakú terméseiből préselésselállítják elő. A kinyert olaj mennyisége elérheti a 30%-ot.
A frissen préselt olaj sűrű, zöldes színű, a finomítási eljárás után azonban sárgává változik. Az olajban főként telítetlen zsírsavak (olaj-, linol-, palmitoleinsav) észterei vannak jelen, ezek összmennyisége elérheti a 80%-ot. A telítetlen zsírsavészterek mellett egy telített zsírsav, a palmitinsav észtere is megtalálható az olajban, mégpedig 5-25%-nyi mennyiségben. Az olaj további, figyelmet érdemlő összetevői a vitaminok (pl. A-vitamin) és a fitoszterolok (pl. béta-szitoszterol).
Az avokádóolaj bőrtápláló, a bőr szárazságát enyhítő, a bőr nedvességmegőrző képességét fokozó hatású. Különösen a száraz, vízhiányos és érzékeny bőr ápolására ajánlják a használatát. Egymagában vagy ún. bázisolajok (pl. mandula, földimogyoró, szőlőmag) hatásainak kiegészítésére teszik zsíros olaj keverékekbe, illetve használják fel bőr- és testápoló készítményekhez, mintegy 3-10%-os mennyiségben.
A búzacsíraolajat (Tritici aestivi oleum) a pázsitfűfélék családjába (Poaceae) tartozó búza (Triticum aestivum) csírájából nyerik ki, körülbelül 7-12%-os hozammal, majd a kinyerés után finomítják. A nyers olaj jellegzetes és kellemes illatú, aranysárga vagy barnássárga színű.
Az olaj mintegy 80-85%-át egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavak (linol-, olaj-, alfa-linolénsav) észterei adják, melyek mellett a telítetlen palmitinsav észtere is figyelmet érdemlő mennyiségben (5-10%) van jelen. Az említett zsírsavak mellett E-vitaminokat (tokoferolokat) és tokotrienolokat (szintén az E-vitaminok családjába tartozó anyagok) is tartalmaz. A finomított búzacsíraolaj (Tritici aestivi oleum raffinatum) hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.
A búzacsíraolaj kiváló bőrápoló, bőrtápláló és a sebek gyógyulását elősegítő hatású olaj.Használatával csökkenthető egyes, linolsav hiány okozta bőrbetegségek (pl. ekcémásbőrfolyamatok, pikkelysömör) kockázata, és a bőr öregedési folyamatának lassításában is szerepet játszhat. E-vitamin tartalmának is köszönhetően a bőrt rugalmassá és simává teszi, ezért gyakori összetétele a kozmetikai krémeknek és testápolóknak. Alapolajokhoz és kozmetikai készítményekhez rendszerint 5-15%-nyit tesznek belőle.
A földimogyoróolajat a pillangósok családjába (Fabaceae) tartozó földimogyoró (Arachis hypogaea L.) magvaiból (Arachidis semen) hidegen préseléssel nyerik ki, majd különféle módon (finomítással, hidrogénezéssel) kezelik. A préseléssel, ill. préseléssel és utókezeléssel előállított földimogyoróolajok (Arachidis oleum, Arachidis oleum raffinatum, Arachidis oleum hydrogenatum) hivatalosak mind az európai, mind a magyar gyógyszerkönyvben (Ph. Eur 4-5., Ph. Hg. VIII.).
A földimogyoróolaj fontosabb alkotórészei az olaj– és a linolsavészter, mellettük kis mennyiségbentokoferol (E-vitamin) és gyulladáscsökkentő fitoszterol is található.
A földimogyoró olaj bőrtápláló, a bőr szárazságát enyhítő és a bőr rugalmasságát fokozó hatású. Valamennyi bőrtípusra használható alapolaj, melyhez az összetettebb kozmetikai és terápiáshatás elérése céljából más olajokat (pl. búzacsíra, jojoba, ligetszépemag) is hozzá szoktak adni, deekcémás bőr és halbőr jellegű elváltozások kezelésére, ill. kozmetikai készítmények vivő- és hatóanyagaként is gyakran használják. Hidrogénezett, telített zsírsavakat tartalmazó olaját (ami szilárd termék) a gyógyszertechológiában kúpok készítésénél használják.
A homoktövis olaj (Hippophaë oleum) az ezüstfafélék családjába (Elaeagnaceae) tartozó homoktövis (Hippophaë rhamnoides L.) frissen összeroppantott terméseiből szezámmagolajjalkészült olajos kivonat.
A növény termései zsíros olajat, karotinoidokat, flavonoidokat, C-vitamint és szerves savakat tartalmaznak.
A terméseknek a különböző eredetű sebek és fekélyek gyógyulását elősegítő hatása főként a zsíroldékony karotinoid-vegyületeinek köszönhető, melyek a szezámmagolajjal történő kivonás során kerülnek az olajos kivonatba. A kivonatban az értékes karotinoid-vegyületek mellett a szezámmagolajban lévő zsírsavészterek (linol-, olaj- és alfa-linolénsav, összesen mintegy 85%-ot tesznek ki) is fontos szerepet töltenek be a bőr ápolásában, hiszen az említett zsírsavak ún.esszenciális és bőralkotó zsírsavak. A szezámmagolajjal készült olajos kivonat bőrápoló és bőrvédő olajként önmagában, vagy különféle (bőrvédő, napozó, bőr öregedési folyamatát lassító) kozmetikai készítmények alkotórészeként egyaránt használható.
A jojobaolajat (Simmondsiae oleum) a jojobafélék családjába (Simmondsiaceae) tartozó jojobafa (Simmondsia sinensis, syn. S. californica) magvaiból préseléssel és finomítással állítják elő, kb.50%-os hozammal.
Ez a termék aranysárga színű, olajszerű, folyékony halmazállapotú viasz, melyben főbb zsírsavösszetevőként az eikozénsavat (kb. 70%), az olajsavat és az erukasavat (kb. 10-10%) találhatjuk meg.
A jojobaolaj kedvező tulajdonságaiként említhető, hogy nehezen avasodik, gyorsan beszívódik a bőrbe, jó illatrögzítő és hidratáló, és emellett minden arcbőrtípusnál jól használható. Egymagában, ún. bázisolajként is használható, vagy összetett készítményekben (pl. olajkeverékekben, krémekben) más, alapolajként használt zsíros olajokhoz is adható 10-15%-os mennyiségben.
A körömvirágolaj (Calendulae oleum) a fészekvirágzatúak családjába (Asteraceae) tartozó kerti körömvirág (Calendula officinalis L.) virágzatából napraforgóolajjal kinyert olajos kivonat, melyhez antioxidáns hatású tokoferolt adnak.
A kerti körömvirág virágzata, illetve a csészelevelek nélküli nyelves virágai (ezt körömvirág sziromként is ismerik) gyulladáscsökkentő flavonoidokat, sebgyógyulást elősegítő karotin- és xantofil festékanyagokat, antimikrobiális hatású illóolajat és egyéb hasznos vegyületeket tartalmaznak. A napraforgóolaj nemcsak mint kivonószer értékes (benne jól oldódnak a karotinoidok és az illóolaj), hanem a bőr ápolásában nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavakat (linolsav és alfa-linolénsav) is tartalmaz. Az olajos kivonat ezért nem csak mindennapi bőrápolásra (elsősorban aszáraz, kirepedezett bőr ápolására) alkalmas, hanem alkotórésze lehet a bőr gyulladásos folyamatainak mérséklésére és a sebek gyógyulási folyamatainak felgyorsítására szánt készítményeknek.
Az Ausztráliában honos hármaslevelű makadámdió (Macadamia ternifolia) csonthéjtól megszabadított, zsíros olajban rendkívül gazdag terméséből előállított olaj (Macadamiae oleum), mely sajátos összetételének köszönhetően kiváló bőrpuhító, bőrnedvesítő és a bőrgyulladásokokozta bőrfeszülést csökkentő hatású.
Az olaj mintegy 80%-át két telítetlen zsírsav (illetve ezek észtere) adja, az olajsav és a palmitoleinsav. Mindkettő alkotórésze a bőrünk védelmében fontos szerepet betöltő faggyúnak. Különösen kedvező tulajdonsága, hogy az avasodás folyamatának hosszú ideig ellenáll, ezérteltarthatósága körülbelül kétszerese a többi, gyakran használt zsíros olajénak.
A makadámdió olaját horzsolások és terhességi csíkok eltüntetésére, várandósok és babák bőrének ápolására, a bőr öregedési folyamatának lassítására, illetve a bőrvörösség mérséklésére alkalmas kozmetikai készítmények alkotórészeként, valamint napozószerek ésdekorkozmetikumok összetevőjeként lehet eredményesen felhasználni.
A mandulaolajat (Amygdalae oleum raffinatum, Amygdalae oleum virginale) a rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó mandulafa (Amygdalus communis) nemesített, édes ízű (édesmandula) terméseiből préseléssel nyerik ki (megj.: a keserű ízű mandulából illóolajat állítanak elő és azt parfümkészítéshez használják). A natív és a hidrogénezett mandulaolaj (Amygdalae oleum virginale, Amygdalae oleum raffinatum) egyaránt hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.
A mandulaolaj legnagyobb részét két olyan zsírsavösszetevő (linolsav és olajsav) alkotja, melynek fontos szerepe van a bőr védelmében és a bőr szárazságának megszüntetésében.
Általános bőrápolószerként csecsemőknél és gyermekeknél egyaránt használható. A mandulaolaj fontos alap (bázis) olaja számos masszázsolajnak és kozmetikai készítménynek, és önmagában is használható valamennyi bőrtípus kezelésére. Más, sajátos összetételű és hatású zsíros olajokkal (pl. jojoba, búzacsíra, makadámdió) jól keverhető. Ez utóbbiakból rendszerint 10-20%-nyit adnak az alapolajként használt mandulaolajhoz.
A sárgabarackmagolajat (Armeniacae oleum) a rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó sárgabarackfa (Armenica vulgaris) magvaiból állítják elő préseléssel, majd azt követő finomítással, mintegy 40-45%-os hozammal.
A halványsárga vagy sárga színű olaj fő alkotórésze az olajsav (60-70%) és a linolsav (20-30%), mindkettő telítetlen zsírsav.
A bőrpuhító és a bőr szárazságát enyhítő hatású olajat a bőr korai öregedési tüneteinekmegelőzésére, valamint az érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr ápolására használják, részben önmagában, részben készítmények (arc- és testápoló olajok, krémek, pakolások) vivő- vagy hatóanyagaként.
A szőlőmagolajat (Vitis oleum) a szőlőfélék családjába (Vitaceae) tartozó bortermő szőlő (Vitis vinifera) magjaiból hidegen préseléssel, esetenként finomítással állítják elő, mintegy 5-20%-os hozammal.
Az olaj színe sárgás vagy sárgászöld színű. Legfontosabb alkotórésze a telítetlen linolsav (50-60%) észtere, ami mellett más telítetlen (olaj-, linolénsav) és telített zsírsavak (palmitin-, sztearinsav) észterei is megtalálhatók.
Az olaj könnyű szerkezetű, jól felszívódik a bőrbe. Más zsíros olajokkal jól társítható, de bőr- és testápoló alapolajként önmagában is jól alkalmazható. Terhességi csíkok és narancsbőr kezelésére is ajánlják a használatát.