Párásító készülék gyerekszobába - Aromax Illóolaj Webáruház

Párásító készülék gyerekszobába

A párásítás nemcsak a fűtés és a légkondi szezonban nagyon fontos.  Az alacsony páratartalom és a száraz levegő bőr- és orrirritációt okozhat, ami pedig gyakori megfázáshoz vezethet,  különösen a kisbabáknál, gyerekeknél. Éppen ezért már újszülött kortól ajánlatos a gyerekszobában a párásító használata.

Mikor száraz a levegő?

Alacsony páratartalomról akkor beszélhetünk, ha a helyiség levegőjének relatív nedvességtartalma 40% alatti. Páramérő segítségével tudod a pontosan megállapítani, hogy a lakásodban hány százalékos a páratartalom. A 40% alatti páratartalomnál mondhatjuk azt, hogy a levegő száraz, a nedvesség utánpótlása, párásítás szükséges az egészségmegőrzés szempontjából. Az olyan, hagyományos párásítási módszerek, mint a nedves ruhák kiteregetése, vagy a radiátorra akasztható párásító edény általában kevésbé hatékonyak, a páratartalmat nem emelik kellő mértékben és nem biztosítják az állandó nedvesség szint fenntartását.

A gyerekszoba levegőjének minősége meghatározó

Meglepő lehet, de a gyerekszoba levegőjének minősége is befolyásolja, hogy a fejlődő szervezet milyen gyakran lesz beteg illetve, hogy milyen légúti betegségek alakulhatnak ki nála a későbbiekben.

Csecsemők esetében (1 éves kor alatt) akkor járunk el helyesen, ha nem öltöztetjük túlságosan vastagon és nem takarjuk be túl sok takaróval a gyermeket, hanem a szoba hőmérsékletének szabályozásával próbáljuk meg elérni éjszaka a 20-21°C-ot, nappal pedig a 23-24°C-ot a szobában.  Fontos, hogy a gyerekszobában 50% körüli legyen a relatív páratartalom. Így a hőérzet is optimális, és elkerülhető a gyerekeknél a nyálkahártya kiszáradása, a krupp és az enyhébb felső légúti megbetegedések. Vigyázzunk azért arra, hogy habár a légutak szeretik a túl párás környezetet, a penészgombák is jól érzik ilyenkor magukat, vagyis nem érdemes kockáztatni főleg csecsemők szobájában a túlzott párásítást.

Mitől függ a gyermek közérzete?

Nemcsak a felnőttekre, a gyerekekre is hatással van az időjárás, a légnyomás és a páratartalom is, ami kihat a közérzetre és a viselkedésre. Ha szeretnéd, hogy gyermeked nyugodtabb legyen, kipihentebben ébredjen, akkor érdemes altatás előtt szellőztetni és biztosítani a szoba levegőjének optimális nedvesség tartalmát. 40% alatti értéknél használj szabályozható, hatékony párásító készüléket. Egy párásító berendezés vagy diffúzor használata, segít az optimális páratartalom biztosításában, így jobban megvédheted a gyermeked egészségét, megelőzöl vele egy csomó betegséget és később még a tanulására is jó hatással lesz.

Használj illóolajokat a párologtatóba

A mesterséges aromákat, illatosítókat érdemes kerülni, mert allergiás reakciókat válthat ki. Ezért használj mindig 100%-os tisztaságú illóolajokat, ha nemcsak megfelelő páratartalmú, de kellemes illatú gyerekszobát szeretnél.

Vannak kimondottan bababarát illóolajok, amelyeket nyugodtan használhatsz párásítóban. Ilyen illóolajok például a citrom, a citromfű, az eukaliptusz, a levendula, a mandarin, a narancs, a neroli, a pálmarózsa, a római kamilla, a rózsa, a szantál és a teafa. Párologtatás esetén 1 éves korig ne használj nagyobb mennyiséget, maximum 1-2 cseppet! A babák orra is nagyon érzékeny. Később, 1-2 éves kortól már bátran illatosíthatod a gyerekszobát a jótékony hatású aromákkal.

Erre feltétlen figyelj!

A rengeteg pozitív hatásáról ismert borsosmenta olaj, számos egészségügyi probléma ellenszere, de se babáknál, se nagyobbacska gyerekeknél ne használd. A borsosmenta olaj magas mentoltartalma miatt csecsemőknél és kisgyermekeknél is kerülendő az orr környékén történő használata, az inhaláció, vagy a párologtatás. A mentol ugyanis olyan mértékben képes a légutakat ingerelni, hogy arra a kisgyerekek fokozott nyákelválasztással reagálnak. Azaz, csecsemőknél és a két évesnél fiatalabb kisgyermekeknél a borsosmenta illóolajos szerek nemhogy enyhítenék a megfázásos, orrdugulásos tüneteket, hanem súlyosbíthatják azokat. Hat éves kor alatt a biztonság kedvéért, ne alkalmazzuk a borsosmentát gyerekeknél.

 

Osszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Select your currency
HUF Magyar forint